Timeshare

Salget af timesharelejligheder og medlemskaber af ferieklubber har længe været en lukrativ branche, som næsten lige så længe har tiltrukket svindlere. Uanset om du overvejer at købe en andelslejlighedeller ej, kan det være rart at vide, hvordan salget plejer at foregå, og hvad du kan gøre, hvis du har købt noget, som du senere fortryder.

Hvordan bærer sælgerne sig ad?
Ofte kommer der en flink ung mand eller kvinde hen til dig på gaden og tilbyder dig et gratis skrabelod, som der næsten altid er gevinst på. For at hente gevinsten skal du dog følge med til et cocktailparty.

Hos Forbrugerrådet i København bliver man ofte kontaktet af fortvivlede forbrugere, som er fulgt med til cocktailpartyet, som har vist sig at være et salgsparty. Her er de i timevis blevet presset voldsomt til at købe en lejlighed. Dem, der ringer til Forbruger Europa, har bittert fortrudt og undrer sig over, hvordan de overhovedet har kunnet finde på at skrive under på en aftale til mange tusinde kroner.

Tænk på følgende hvis du overvejer at købe en timesharelejlighed:
• Læs kontrakten nøje igennem. Du har ret til skriftlig information på dit eget sprog.
• Hvad koster det egentlig? Rejseomkostninger hjemmefra og til rejsemålet tilkommer ligesom årsafgifter.
• Videresalget af timesharelejligheder er meget dårligt. Tro ikke på sælgere, som påstår noget andet.
• Sælgeren skal informere om din fortrydelsesret. Gør han eller hun ikke det, er han/hun ikke seriøs.
• Vær mistænksom over for sælgere, som i aftalen henviser til love i et andet land end der, hvor aftalen indgås. 
• Forlang betænkningstid, inden du skriver under!

Hvilken beskyttelse har du som forbruger?
For at beskytte forbrugerne har de fleste EU-lande lavet en lov om timeshare. Loven gælder, når der indgås en aftale for mindst tre år. Så har man ret til at fortryde inden for 10 dage. I den periode må sælgeren ikke tage imod nogen form for betaling. Møder du en sælger, som vil have dig til at skrive under på en aftale, som gælder kortere tid end 3 år, så handler det om en ferieklub, og så gælder loven ikke, og du har ingen fortrydelsesret.

Har du skrevet under og fortryder? 
Send et anbefalet brev til firmaet inden for 10 dage. Får du brug for hjælp, kan du kontakte Forbruger Europa, som finansieres af Forbrugerstyrelsen og EU-Kommissionen.

Kontaktoplysninger:
Mail: info@konsumenteuropa.dk.
Hotline: +45 41 71 52 00. Åben mandag-fredag kl. 9-12.
Website: www.forbrugereuropa.dk.